måndag 9 juli 2012

Smalnäbbade simsnäppor.

Det är lite svårfotat på Stekenjokk, då man pga beträdelseförbudet inte får lämna vägen. Därför var det lite extra kul att dessa två dök ner inte allt för långt i från mig.

lördag 23 juni 2012

Sommarkväll.

Storspoven är Västerbottens landskapsfågel. Det är nog ingen slump, för på slätterna här så finns det gott om de. Det här är en favoritfågel. Jag håller två fågelläten högre än andra om jag ska välja ut några som symboliserar sommaren. Det ena är Koltrasten och den andra är just Storspoven. Det blir inte mer sommar än så här.

torsdag 14 juni 2012

torsdag 7 juni 2012

En helt vanlig dag.

"Glöm inte att fotografera vanliga arter" en uppmaning från Brutus. Detta är inget problem jag har. Jag går i bräschen för att fotografera vanliga arter, inte för att jag valt det, utan för att det inte dyker upp något ovanligt. Så här kommer en vanlig Gråtrut, en vanlig dag vid en vanlig sjö.

tisdag 5 juni 2012

En snäppa.

En ny art fastnade också den gråmulna trankvällen. En Skogssnäppa kurade i blåsten.

måndag 4 juni 2012

Mitt i naturen here I come!



Ni kan ju inte få nog av tranorna märker jag. Så här kommer en video från kvällen. Allt för att ni själva ska slippa omaket att gå ut i naturen. I bakgrunden lurar en fågelskådare, de kan dyka upp var som helst. Klippet ska naturligtvis ses i högsta kvalité och det prasslande ljudet är en kissnödig kameraägare. Dagens tittartävling är att lista ut vilken annan fågel än tranorna man hör på videon. Lycka till!

söndag 3 juni 2012

Tranor.

Gömslet andra försöket. Tjockisen har köpt en ny stol, som efter dagens utflykt fortfarande är hel, hurra! Det var katastrofalt lite fåglar i farten. De som förde mest väsen var dessa. Jag har som vanligt ingen tur med vädret. Dåligt ljus ger inga roliga bilder. Så här kommer den nakna sanningen. En helt obeskuren bild. 18 härliga Mpixel. Siffror för den som undrar. 400mm, f/5.6, 1/250sek, ISO 800.

lördag 2 juni 2012

Premiär.

Då var premiären för gömslet avklarad. Supersmidigt att sätta upp och det tog inte många minuter förän de första fåglarna landade. Tyvärr var jag som vanligt sent ute, så ljuset var inte det bästa. Jag hann iaf ta några bilder innan en person i gömslet satt sönder den enda stolen. Du vet vem du är och du måste inhandla en ny stol snarast. Nåväl, det var mest Tofsvipor ikväll, därför blir det en bild på en sån.

fredag 25 maj 2012

Umeå GK

Jag tog en tur ut till golfbanan för att kolla upp läget innan det blir allt för mycket folk som promenerar runt. Det som slog mig mest var hur många par svarthakedoppingar som fanns där. Det är minst 6 par som håller till i olika pölar. Så håll bollarna på gräset i år.

söndag 13 maj 2012

Reningsverket i Täfteå.

En solig, blåsig och kall dag vid havet. Pallade bara med någon timme. Det är nog dax att inviga gömslet så jag får sitta i lä och kanske lite varmare till. Nåväl jag ska inte sticka under stolen med att det var Dammsnäppan som var orsaken till dagens utflykt, men den kom aldrig förbi där jag satt. Så det fick bli en bild på en Grönbena istället. Inte fy skam det heller då det är en ny art för bloggen.

fredag 4 maj 2012

Finbesök i stan och allt jag fick var den här usla bilden.

Det dök upp en Rörhöna på Mariehemsängarna. Det var inga problem att få se den, men att få en bra bild var visst svårare. Tyvärr verkar den dragit iväg nu, så någon bättre bild på Rörhöna blir det nog inte i närmsta taget.

torsdag 3 maj 2012

Tundrasädgås.

I brist på annat kör vi lilla sädgåsskolan. Här är en Tundrasädgås, taxonet rossicus. Man ser det på näbb, huvud och kropp, fast det vet ni ju redan. Samma art, men en annan ras. Tog med denna bild för att märkningen syns bra. Har från säkra källor fått veta att ESX är märkt i Luleå den 30/4 2009.

onsdag 2 maj 2012

Äter på limpan.

Jag skulle kunna brassa på och ljuga ihop något om att bilden är tagen på kalfjället och hur fantastiskt naturen är, men Snösparven sitter på Limpan vid Degernäsbäcken.

tisdag 1 maj 2012

Piiiiip.

Ljungpipare som svärmar runt på Degernäs. Närbilder på Ljungpipare och Fjällpipare är sommarens utmaning. Vi får väl se hur det blir med det. Den som lever får se.

måndag 30 april 2012

Ängspiplärka.

En Ängspiplärka har stannat upp i ett träd.

lördag 28 april 2012

Förmer.

Här är en trast som inte nöjer sig med att vara en vanlig trast. Nej, en Dubbeltrast ska det vara.

torsdag 26 april 2012

Här är det tyst.

Det här är verkligheten. Sol och blå himmel står inte alltid på menyn. Dimman har tagit för vana att rulla in var eviga kväll. Det är fortfarande lika många fåglar, men sikten är kraftigt begränsad. Att sedan sätta fokus på ett spöke i dimman är inte helt enkelt. Detta till trots så är jag där ändå, dricker kaffe & fryser. För att förstärka känslan i bilden så avslutar jag med ett citat ur Tranströmers Molokai "Här är det tyst, det är en tystnad som när höken kommer".

onsdag 25 april 2012

Spetsbergsgås.

En Spetsbergsgås som kämpar på i snöyran. Det var först tredje gången jag gick igenom några gamla bilder som jag såg att jag faktiskt lyckats hitta av en ny gås. Kännetecknen att gå efter är de rosafärgade fötterna och den rosa och svarta näbben.

tisdag 24 april 2012

Helt hundra!

Där satt den i dubbel bemärkelse. På marken satt min hundrade art här på bloggen. En Jorduggla på en dimmig Degernässlätt.

lördag 21 april 2012

Solnedgång.

I de sista solstrålarna glider en Sångsvan in för nattläger vid Degernäsbäcken.

torsdag 19 april 2012

Den som väntar på något gott...

I väntan på den hundrade arten på bloggen, så bjuder jag på en favorit. Blå kärrhök.

onsdag 18 april 2012

En i mängden.

En Sädgås fångad i kvällssolen på Degernässlätten.

tisdag 17 april 2012

Är det i runda slängar 900 Sångsvanar bara på Skäret och säkert över 3000 i deltat, så är det inte mer än rätt att det blir en bild på en Sångsvan även i år. Det går som inte att missa deras närvaro.

måndag 16 april 2012

En ny bekantskap.

Ett nytt fotokryss blev det idag på Skäret. Pilgrimsfalken drog lite hastigt förbi. Smattrade i väg några bilder och allt jag fick var den här. Nåväl, nästa gång...

fredag 13 april 2012

Ringduva.

Årets första inlägg. Det blir också en ny art för bloggen. Lite konstigt kan tyckas att den inte kommit med tidigare, men som plåster på såret ger jag er en hel flock.